Orașul Cugir

Ansamblul folcloric “CÂMPUL PÂINII” din Vinerea

Ansamblul folcloric “CÂMPUL PÂINII” din Vinerea

În anul 1964 ia naștere grupul folcloric alcătuit din fetele de la școala din localitatea Vinerea, sub conducerea domnișoarei profesoare de muzică, Eugenia Herlea. Păstrătoare a cântecelor și tradițiilor străvechi din zonă, ea a reușit să recupereze elementele portului popular bătrânesc, vechi de peste 100 de ani.
Din anul 1976, învățătorul Ioan Buda, preia instruirea formațiilor de dansuri mixte cu elevii și tinerii din sat și continuă pregătirea dansului "Călușerul", joc tradițional străvechi și specific localității.
Până în anii '90, grupul a participat la manifestările importante din țară, fiind prezent numai cu cântece și dansuri originare din vatra satului Vinerea. Prima invitație peste hotare datează din anul 1990, când grupul de călușeri a participat la o manifestare cultural-artistică la Grenoble (Franța), alături de orchestra condusă de maestrul Dumitru Fărcaș.
 
În anul 2006, grupul primește numele de Ansamblul folcloric "CÂMPUL PÂINII". Grupul folcloric câștigă, în același an, concursul "Cultură pentru Cultură", unde obține locul întâi.
În anul 2007, ansamblul folcloric precum și Căminul Cultural din Vinerea, locul unde ansamblul își desfășoară activitatea, sunt preluate de către Casa de Cultură Cugir pentru sprijinirea și promovarea lor viitoare. De asemenea, anul 2007 este marcat de participarea Ansamblului "Câmpul Pâinii" la "Festivalul Internațional de Folclor" din Brix (Franța), unde s-a remarcat prin frumusețea dansului și a portului popular. Ansamblul a fost invitat la Institutul Cultural Român în 2008 în cadrul proiectului "Ultimii Rapsozi", unde s-au prezentat povești din lumea satului, cântece, dansuri cu strigături, "Călușelul" și de asemenea bucate tradiționale din Vinerea.
În vara anului 2009, membrii ansamblului au participat la două sărbători importante în sudul Franței, în munții Pirinei (Bethmale) și în Gemania la Wasserburg, unde au fost apreciați ca cei mai sinceri mesageri ai României.
Participările ansamblului la Festivalul Internațional de Folclor "Târg European" de la Rive de Gier (2013), și la cele două festivaluri de la Marcoux și Bethmale din Franța (2014), au adus un plus de valoare calităților interpretative ale grupului.
 În anul 2014, grupul a fost invitat special al Ambasadei Franței la București, la concursul "Satul cultural al României".
În perioada 25 iulie - 5 august 2019, Ansamblul "Câmpul Pâinii" din Vinerea a participat la Festivalul Internațional "Ballus" din Sardinia (Italia), unde a reprezentat cu succes România. Ansamblul folcloric, alături de taraful și soliștii Centrului Cultural Cugir, au avut deosebita onoare să performeze în turneul insulei Sardinia, împreună cu ansambluri din Mexic, Taiwan, Indonezia, Brazilia, Ecuador și Italia pe scenele din orașele Uta, Sistu, Eglesias, Cagliari și multe altele.
Dansurile pe care ansamblul le promovează sunt dansuri mixte, dansuri ritualice, dansuri feciorești, dansuri de fete, dansuri specifice zonei folclorice pe care o reprezintă. Acompaniamentul instrumental este realizat de către taraful Centrului Cultural Cugir, atât pentru dansurile ansamblului cât și pentru soliștii vocali care însoțesc grupul pentru completarea programului artistic. În componența ansamblului intră și grupul vocal alcătuit din toți membrii ansamblului care prezintă cântece străvechi din vatra satului Vinerea, în mod tradițional și fără acompaniament.
Din anul 2021, conducerea coregrafică a ansamblului a fost preluată de către Alin Turlea, un dansator care a crescut în sânul ansamblului și care a performat la Cluj-Napoca unde și-a completat studiile și în domeniul coregrafiei folclorice.

Acesta este Ansamblul "Câmpul Pâinii" din Vinerea, păstrător al tradițiilor populare din zona noastră, iar Centrul Cultural Cugir este mândru de bogata lui activitate.

Album foto