Orașul Cugir

CENTRUL CULTURAL CUGIR

DATE CONTACT

Str. I. L. Caragiale, nr. 5
CUGIR 515600
Jud. ALBA
Tel/Fax 0258 755767
Email: centrulculturalcugir@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/CentrulCulturalCugir
Instagram: https://instagram.com/centrulculturalcugir?igshid=ZDc4ODBmNjlmNQ==
Google page: https://g.co/kgs/Czx25G

You Tube: https://youtube.com/@centrulculturalcugir9895

Centrul Cultural Cugir este o instituție publică de cultură cu personalitate juridică în subordinea Consiliului Local Cugir
Personal:
Director General - Dobrean Diane-Elisabeta
Compartimentul Administrativ, Financiar – Contabil și Achiziții publice
Șef Birou Financiar Contabil - Romoșan Luciana
Inspector de specialitate – Purdea Claudiu
Inspector de specialitate – Barbu Mihaela Sidonia
Bibliotecar - Bejenar Bugeag Ana
Îngrijitor - Trif Valeria
Muncitor - Balint Alexandru - Sala de festivități (Cantina)
Muncitor - Tomoiu Vasile - Căminul Cultural Vinerea

Compartiment Creație Artistică și Organizare Evenimente
Referent - Bartalics Camelia
Referent S 1/2 - Ciorbea Răzvan
Referent - Mărginean Nicolae

Scurt istoric al vieții culturale locale

Prima societate culturală a luat ființă în orașul Cugir în anul 1885, la un an după ce s-a jucat în șopronul cel mare din curtea Făgădăului prima piesă de teatru „Vlăduțul Mami” de J. Lupescu. Casina Română a fost fondată de către intelectualii comunității în casa lui Gheorghe Berian, unde a funcționat până aproape de izbucnirea războiului, mutându-se apoi în casele comerciantului Simion Oltean ca și casină poporală până la fuziunea cu Ateneul Popular, înființat în 1927. Concomitent cu declinul Ateneului Popular, în anul 1929, s-au pus bazele înființării unui cazinou. Cel mai probabil a funcționat în clădirea Casinei, construită în zona fabricii între anii 1900-1901, deținând un spațiu destinat ofițerilor din armata austro-ungară și o sală de spectacole destinată muncitorilor din fabrică. Ulterior clădirea a adăpostit Clubul Gheorghe Apostol a cărui denumire a fost schimbată mai apoi în Clubul 7 Noiembrie. Când acest sediu a devenit neîncăpător pentru activitățile culturale uzina a decis să construiască o clădire nouă, Clubul Muncitoresc Cugir, lucrare finalizată în anul 1961. După anii 1990 activitatea culturală a rămas într-un plan îndepărtat luând apoi o pauză până în anul 2007 când Clubul Muncitoresc a fost preluat de la Uzina Mecanică Cugir de către Primărie și transformat în Casă de Cultură. Activitatea culturală a început să renască și să se dezvolte iar în anul 2018 înființarea Centrului Cultural Cugir a venit ca un pas următor în dezvoltarea și susținerea a ceea ce înseamnă activitatea culturală la nivelul orașului nostru. 
Astăzi viața culturală presupune activități curente pentru amatori, evenimente stabile care se desfășoară în baza calendarului cultural anual, spectacole de muzică, dans, teatru precum și festivaluri.



 

CLĂDIRI 


CASA DE CULTURĂ
Str. I. L. Caragiale, nr. 5, CUGIR  


CĂMINUL CULTURAL VINEREA
Str. Culturii, nr. 4
Loc. VINEREA


SALA DE FESTIVITĂȚI (Cantina)
Str. Victoriei, nr. 9
CUGIR