Orașul Cugir

Orașe înfrățite

Wasserburg am Inn
Oraşul  Wasserburg am Inn, este situat în landul Bayern, districtul Rosenheim, în sudul Germaniei şi are o suprafaţă de 18,8 km pătraţi, teritoriul administrativ al localităţii fiind de 657 km pătraţi. A fost fondat în anul 1137 de către Hallgraf Engelbert pe malul râului Inn, iar din anul 1972 a devenit capitala districtului Rosenheim. Oraşul este situat la o altitudine de 419 m şi are o populaţie de 12.348 de locuitori.
În anul 2004 au fost puse bazele colaborării dintre cele două oraşe, de către Primarii Adrian Teban şi Michael Kolbl, două delegaţii din Wasserburg vizitând Cugirul în anii 2004 şi 2005. Consiliul Local Cugir, prin Hotărârea nr.188/ 20.12.2005, a aprobat Protocolul de colaborare dintre cele două oraşe, care a fost semnat în anul 2006 de către cei doi Primari.
 
În luna septembrie 2011, oraşul Cugir s-a înfrăţit cu alte trei localităţi din Europa: Municipalitatea Casalborgone (Italia), Municipalitatea Mellieha (Malta) şi Municipalitatea Vecpiebalgas (Letonia).
Alături de acestea, Cugirul este partener într-un proiect cu finanţare europeană intitulat „TERRA MIRABILIS – Protecţie Teritorială şi de Mediu”. Prima mobilitate a avut loc în perioada 17-19 septembrie în localitatea Casalborgone din Italia, ocazie cu care cele patru localităţi au depus un jurământ de înfrăţire, prin care s-au angajat să menţină legături permanente şi să implementeze diferite acţiuni comune.
Proiectul „TERRA MIRABILIS – Protecţie Teritorială şi de Mediu” se desfăşoară în baza programului „Cetăţeni pentru Europa”, lansat de Comisia Europeană, prin care se urmăreşte promovarea cetăţeniei europene, descoperirea sensului de identitate europeană, bazată pe valori comune, istorie şi cultură, precum şi implicarea cetăţenilor în organizarea societăţii civile şi în procesul integrării Europene